Revitalized Suburban Rancher
       
     
moore_7.jpg
       
     
 The owners had no difficulty in finding the right neighborhood in which to dwell. Unfortunately, no vacant lots remained. When an existing house became available they purchased it, even though it was far from their dream house. The house was clad with pink brick and had few fenestrations, resulting in dark and depressing interior spaces. It was also a resource hog. Given these conditions, the Architect set about to completely modernize the house.
       
     
 The roof and exterior walls, for the most part, remained. Interior walls were demolished to open up interior spaces. Perhaps the most radical change was the addition of a series of vaulted spaces that bisect the house, provide interior volume, and embrace the exterior. A prominent porch was added to the front and a covered deck, replacing a leaking screened porch, was added to the back.
       
     
 Cleverly concealed beams allowed existing 8 foot ceilings to step up in the Master Bedroom and Dining Area. Spare detailing and contemporary styling were used throughout. Brick was painted and a new roof surface installed. Windows were added and existing windows replaced.
       
     
 The exterior walls were taken to the studs and spray foam insulation added. The attic and crawl space were sealed and a high-efficiency HVAC system installed. The spaces were relit, with mostly LED fixtures. The result of these aesthetic and functional changes is a house reborn – the quality, sustainable, contemporary home that the Clients desired, but were unsure was possible.
       
     
moore_10.jpg
       
     
moore_11.jpg
       
     
moore_2.jpg
       
     
moore_3.jpg
       
     
Revitalized Suburban Rancher
       
     
Revitalized Suburban Rancher

2012 Merit Award American Institute of Architects Design Awards.

moore_7.jpg
       
     
 The owners had no difficulty in finding the right neighborhood in which to dwell. Unfortunately, no vacant lots remained. When an existing house became available they purchased it, even though it was far from their dream house. The house was clad with pink brick and had few fenestrations, resulting in dark and depressing interior spaces. It was also a resource hog. Given these conditions, the Architect set about to completely modernize the house.
       
     

The owners had no difficulty in finding the right neighborhood in which to dwell. Unfortunately, no vacant lots remained. When an existing house became available they purchased it, even though it was far from their dream house. The house was clad with pink brick and had few fenestrations, resulting in dark and depressing interior spaces. It was also a resource hog. Given these conditions, the Architect set about to completely modernize the house.

 The roof and exterior walls, for the most part, remained. Interior walls were demolished to open up interior spaces. Perhaps the most radical change was the addition of a series of vaulted spaces that bisect the house, provide interior volume, and embrace the exterior. A prominent porch was added to the front and a covered deck, replacing a leaking screened porch, was added to the back.
       
     

The roof and exterior walls, for the most part, remained. Interior walls were demolished to open up interior spaces. Perhaps the most radical change was the addition of a series of vaulted spaces that bisect the house, provide interior volume, and embrace the exterior. A prominent porch was added to the front and a covered deck, replacing a leaking screened porch, was added to the back.

 Cleverly concealed beams allowed existing 8 foot ceilings to step up in the Master Bedroom and Dining Area. Spare detailing and contemporary styling were used throughout. Brick was painted and a new roof surface installed. Windows were added and existing windows replaced.
       
     

Cleverly concealed beams allowed existing 8 foot ceilings to step up in the Master Bedroom and Dining Area. Spare detailing and contemporary styling were used throughout. Brick was painted and a new roof surface installed. Windows were added and existing windows replaced.

 The exterior walls were taken to the studs and spray foam insulation added. The attic and crawl space were sealed and a high-efficiency HVAC system installed. The spaces were relit, with mostly LED fixtures. The result of these aesthetic and functional changes is a house reborn – the quality, sustainable, contemporary home that the Clients desired, but were unsure was possible.
       
     

The exterior walls were taken to the studs and spray foam insulation added. The attic and crawl space were sealed and a high-efficiency HVAC system installed. The spaces were relit, with mostly LED fixtures. The result of these aesthetic and functional changes is a house reborn – the quality, sustainable, contemporary home that the Clients desired, but were unsure was possible.

moore_10.jpg
       
     
moore_11.jpg
       
     
moore_2.jpg
       
     
moore_3.jpg