Organic Retreat
       
     
  The kitchen is precisely designed around Mr. Voetsch’s European-trained cooking needs, with a built-in “esbank” seating area in the bay. 
       
     
  The pronounced verticality of the stair tower leads up to the guest suite and oversized sitting room. A second floor balcony overlooks the pool deck and has the best view. An interior balcony looks into the living room below with a monitor that brings natural light into the middle of the house. 
       
     
  Open by French doors to the living area, the octagonal music room/library is expressed on the front of the house. The sun room uses a bi-folding wall to become a porch open to the pool deck. Beyond the sunroom is the garage and semi-detached office with its reinforced above-ground storm shelter. 
       
     
  The 4’ wide overhangs and low pitched roof shade the walls, filter the light, and allow the casement windows to be left open even in rainy weather for better cross ventilation and less air conditioning use. The synthetic stucco and sandstone base/planters increase the horizontal feel of the house. The floors are cork, bamboo and some bluestone.
       
     
voetsch_6.jpg
       
     
voetsch_5.jpg
       
     
voetsch_4.jpg
       
     
Organic Retreat
       
     
Organic Retreat

Organized around an open living/dining/kitchen space, this primarily horizontal house uses generous casement windows and French doors to join the interior to the disappearing-edge pool deck and its view of the Tennessee River, Redstone Arsenal and Decatur beyond. The master suite on the north end of the house has pyramidical ceilings, dual dressing rooms, and a bath with “floating” tub and cantilevered wooden lavatories. 

  The kitchen is precisely designed around Mr. Voetsch’s European-trained cooking needs, with a built-in “esbank” seating area in the bay. 
       
     

The kitchen is precisely designed around Mr. Voetsch’s European-trained cooking needs, with a built-in “esbank” seating area in the bay. 

  The pronounced verticality of the stair tower leads up to the guest suite and oversized sitting room. A second floor balcony overlooks the pool deck and has the best view. An interior balcony looks into the living room below with a monitor that brings natural light into the middle of the house. 
       
     

The pronounced verticality of the stair tower leads up to the guest suite and oversized sitting room. A second floor balcony overlooks the pool deck and has the best view. An interior balcony looks into the living room below with a monitor that brings natural light into the middle of the house. 

  Open by French doors to the living area, the octagonal music room/library is expressed on the front of the house. The sun room uses a bi-folding wall to become a porch open to the pool deck. Beyond the sunroom is the garage and semi-detached office with its reinforced above-ground storm shelter. 
       
     

Open by French doors to the living area, the octagonal music room/library is expressed on the front of the house. The sun room uses a bi-folding wall to become a porch open to the pool deck. Beyond the sunroom is the garage and semi-detached office with its reinforced above-ground storm shelter. 

  The 4’ wide overhangs and low pitched roof shade the walls, filter the light, and allow the casement windows to be left open even in rainy weather for better cross ventilation and less air conditioning use. The synthetic stucco and sandstone base/planters increase the horizontal feel of the house. The floors are cork, bamboo and some bluestone.
       
     

The 4’ wide overhangs and low pitched roof shade the walls, filter the light, and allow the casement windows to be left open even in rainy weather for better cross ventilation and less air conditioning use. The synthetic stucco and sandstone base/planters increase the horizontal feel of the house. The floors are cork, bamboo and some bluestone.

voetsch_6.jpg
       
     
voetsch_5.jpg
       
     
voetsch_4.jpg